Lækre lammeretter

Lam smager dejligt og er sundt. Kødet er ofte magert så du kan spare på fedtstoffet.

Her giver vi dig lidt inspiration til lækre retter med lam.

Lammefrikadeller

Ingredienser

. 500 g hakket lammekød
. 2 fed hvidløg
. 1 chili
. 2 tsk. spidskommen
. Salt og friskkværnet peber
. Smør til stegning

Fremgangsmåde
1. Rør det hakkede kød med presset hvidløg, finthakket chili, spidskommen og salt og peber. Form farsen til små kødboller og steg dem på en pande i masser af smør ved middel varme i ca.10 minutter.

2. Skyl og skrub kartoflerne, og kog dem netop møre i letsaltet vand. Lad dem dryppe af og skær dem i skiver.

3. Skær tomaterne i både og hak løgene.

4. Pisk ingredienserne til marinaden sammen, og vend de endnu lune kartofler,
løget og tomatbådene rundt i marinaden.

Til lammefrikadellerne og den franske kartoffelsalat passer grønne bønner fint: Blanchér dem kort i letsaltet vand og servér dem varme med smør.

Lammekrone med hvidløg og timian

Ingredienser
 
Ingredienser:
2 lammekroner
6 store fed hvidløg
2 spsk. honning
Salt
Peber
2 kviste timian
Olivenolie og smør til bruning

Fremgangsmåde
Lammekronerne brunes i smør og olie på panden og lægges i et ovnfast fad.
Krydres med salt og peber.
Hvidløgene rives groft (evt. knuses).
Blandes med honning, salt, peber og rosmarin.
Blandingen smøres henover kødet.
Sættes i en 200°C varm ovn i 20-25 minutter.
Kødet skal hvile mindst i 15 minutter, før det skæres ud.
Braiseret lammeskank med nye grøntsager
Braiseret lammeskank med nye grøntsager

6 personer
 
4 lammeskanke · 400 g ”suppegrønt”, f.eks. løg, porre, rodfrugter · timian, persillestilke og rosmarin · 1⁄2 l hvidvin · ca. 3⁄4 l vand, så skankene er næsten dækkede · 1 spsk sorte peberkorn · 1 spsk korianderfrø · 800 g blandede istandgjorte suppeurter; rodfrugter, løg, porrer · stødt chili · 5 soltørrede tomater · skallen af en halv usprøjtet citron · 1 bundt basilikum · 4 fed knust hvidløg · 2 spsk kapers · 3 forårsløg · citronsaft · salt, peber, sukker, chili · godt brød · evt. bulgur, couscous, polenta, korn eller pasta.
 
Kom lammeskankene i en stor gryde. Gør suppeurterne i stand. Skær dem i mindre stykker og kom dem ved sammen med persillestilke, timian og rosmarin. Hæld vand og hvidvin over. Bring grydens indhold i kog. Skum urenhederne fra. Smid peberkorn og korianderfrø ned til skankene. Lad det simre 5-6 kvarter på blusset eller i ovnen ved ca. 150°, til kødet er så mørt, at det falder fra benene, når man stikker i det med en gaffel.

Skum alt fedtet af skyen. Tag skankene op og hold dem varme – pil kødet fra knoglerne hvis du foretrækker det sådan. Si suppen og smid ”fyldet” ud. Kom lidt chili i suppen, og kog den ind ved kraftig varme, til du har ca. 3 dl tilbage. Skær de blandede grøntsager i mindre stykker og kog dem i suppen, til de er netop møre. Tag dem op. Hak imens soltør­rede tomater, basilikum, citronskal, kapers, hvidløg og forårsløg fint. Smag suppen til med salt, peber, chili, citronsaft og sukker. Kom de finthakkede ting i suppen sammen med kød og grøntsager og server straks med godt brød og f.eks. kogt bulgur, couscous, polenta, korn eller pasta.

Lammepølse
1 kg lammekød (slag, bov eller nakkekød)
100 g lammefedt
2-3 æg
2 fed hvidløg
100 g kogte kartofler
½ fennikel
5 g fennikelfrø
5 g korianderfrø
3 dl mælk
Friskkværnet peber
Lammetarme el. fedtnet
2 håndfulde krydderurter (brændenælder, skvalderkål, bredbladet persille)
 
Skær lammekød og fedt ud i mindre stykker og hak det i en kødhakker. Ordn hvidløg, kogte kartofler og fennikel og kør dem gennem kødhakkeren. 
Rør farsen med mælk og æg.
Hak og blanchér krydderurterne, og rør dem i farsen sammen med krydderier og peber.

Steg en lille prøvedelle, så du er sikker på, at farsen er krydret, som du ønsker. Kom herefter farsen i tarme eller rul den i fedtnet.

Kom pølserne på køl og lad dem ”hvile” ½-1 time, så farsen lige kan sætte sig, før de steges/grilles.

Kalkgaarden | Farumvej 137, 3520 Farum  | Tlf.: 47 38 23 63 | Kalkgaarden@kalkgaarden.com